fot. IV-2022-9 Vigo Tuchom

Vigo Tuchom: sprawozdanie z Turnieju Niepodległości 2022

Za nami dwa dni sportowej rywalizacji na obiekcie sportowym w Tuchomiu. W ramach 104 rocznicy Dnia Niepodległości zorganizowaliśmy turniej, w którym łącznie do rywalizacji stanęło blisko 250 zawodników i zawodniczek z terenu całego województwa pomorskiego od północy po południe.

Rozgrywki były również zwieńczeniem Ligi Młodzików i Trampkarzy realizowanej w ramach współpracy z Pomorskim Zrzeszeniem LZS, które to zmagania toczyliśmy od września do listopada.

11 listopada do rywalizacji sportowej stanęło 12 drużyn podzielonych na dwie kategorie wiekowe w których wystąpili zawodnicy biorący udział w pomorskiej lidze LZS. Uhonorowaliśmy wszystkich biorących udział pamiątkowymi medalami oraz pucharami wg klasyfikacji drużynowej oraz rozdaliśmy nagrody indywidualne dla najlepszego strzelca, zawodnika oraz bramkarza. Zaraz po ceremonii uroczyście odśpiewaliśmy wspólnie cztery zwrotki hymnu państwowego, co od kilku lat jest stałym elementem harmonogramu organizowanych przez nas rywalizacji turniejowych.

12 listopada do gier przystąpili chłopcy i dziewczęta z kategorii Żaków i Orlików, gdzie rywalizowaliśmy w gronie 8 zespołów podzielonych na dwie grupy. Tutaj mogliśmy zobaczyć ponad 50 uczestników i uczestniczek z terenu powiatu kartuskiego i wejherowskiego. Wzorem lat ubiegłych, w obu kategoriach nie prowadziliśmy klasyfikacji drużynowej ponieważ w tym dniu najważniejsza była przede wszystkim dobra zabawa i rywalizacja w duchu Fair Play. Także wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale i puchary oraz wspólnie po rozdaniu nagród udaliśmy się na przygotowany przez rodziców poczęstunek. Ceremonię wręczenia nagród uroczyście zakończyliśmy odśpiewaniem czterozwrotkowej pieśni patriotycznej - Roty.

Te rozgrywki zorganizowaliśmy przy współpracy z Pomorskim Związkiem Piłki Nożnej, jako podmiotem który udzielił nam dofinansowania do zakupu nagród. Otrzymaliśmy również wsparcie z  Powiatu Kartuskiego pokrycie części kosztów organizacji oraz zakupu nagród na turniej Skrzatów, który rozgrywać będziemy w przyszłym tygodniu w ramach obchodów rocznicy 10-lecia powstania klubu Stowarzyszenie Kulturalno-Sportowe Vigo Tuchom. Po rozgrywkach dzieci okazję rozegrania meczu towarzyskiego mieli rodzice, jako prolog integracyjny przed przyszłotygodniowymi obchodami jubileuszu i epilog weekendowych zmagań.

Z tego miejsca bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim tym, którzy przyczynili się do pomocy oraz wnieśli swój udział w organizacji imprezy. Głównie rodzicom oraz partnerowi klubu za ustawienie namiotu gastronomicznego dla uczestników. Impreza już na stałe wpisała się w nasz kalendarz rozgrywek i mamy nadzieję kontynuować tę tradycję w przyszłości upamiętniając ważne wydarzenia w historii narodu polskiego.

IV-2022-9 Vigo Tuchom2.jpg

IV-2022-9 Vigo Tuchom1.jpg